Bij mensen heeft de dikke darm eigenlijk geen functie meer, maar bij cavia's heeft het caecum wel degelijk een functie. Als de cellulose door de darm is omgezet in bepaalde voedingsstoffen, verlaten deze stoffen het lichaam via de ontlasting. Als de cavia deze ontlasting opeet, komen die stoffen weer terug in de dikke darm. Omdat de stoffen nu zijn 'voorverteerd' kunnen ze dit keer wel door de dikke darm worden omgezet in stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Jonkies eten de keutels van hun moeder om zo hun weerstand op te bouwen. Zieke cavia's eten graag de keutels van gezonde cavia's omdat ze zo aan hun vitaminen en mineralen komen. Cavia's die diarree hebben, kunnen geen nachtkeutels aanmaken en willen daarom ook graag keutels van gezonde cavia's eten.

ontlasting kleine stukjes dan de normale ontlasting en soms ook lichter van kleur. Dat dit gedrag bij cavia's voorkomt, komt door hun darmstelsel. In de darm dient cellulose (dat in alle planten zit en dat voor stevigheid zorgt) omgezet te worden tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen.  Het caecum is een zakvormig aanhangsel dat ongeveer op de plek zit waar bij mensen de blinde darm zit.

Ze uden beschadigen de darmwand en de darmslijmvliezen door hiervan te eten en zich er in te nestelen. Ze kunnen zich zowel ongeslachtelijke (zonder sex) als geslachtelijk (met sex) voortplanten en vermeerderen zich heel snel. De cavia krijgt last van diarree waar bloed in kan zitten. Hierdoor treedt vochtverlies, vermagering, uitdroging en slapte. De cavia is dan ook duidelijk ziek. Omdat coccidiose makkelijk verspreidt kan worden, dient de zieke cavia apart gezet te worden. Zijn er meerdere cavia's ziek dan dienen ze allemaal apart gezet te worden zodat ze niet elkaar weer kunnen besmetten. Alle kooien en de omgeving (ren en dergelijke) dienen ontsmet te worden en mogen minimaal twee weken niet worden gebruikt. Diarree, eventueel met bloed, vochtverlies, vermagering, uitdroging, slapte en de cavia ziet er ziek uit (lusteloos, opgezette vacht, doffe vacht, geen zin in eten). Ja, dat kan kan, zeker als er niets aan gedaan wordt. Als je er op tijd bij bent, is de kans groot dat de cavia geheel hersteld.

ontlasting kleine stukjes

Vind de beste ontlasting witte stukjes


Castratie, alles over castratie staat op de pagina castratie en de pagina foto's/uitleg. Top terug naar ziektes Index, coccidiose, dit is een parasitaire ziekte. Een cavia krijgt die eitjes binnen door het eten van besmet voer of door buiten rond te scharrelen waar de eitjes liggen. Omdat een cavia aan coprofagie doet (het eten van de eigen ontlasting herbesmet een cavia zichzelf steeds weer. En jonkies eten de keutels van hun moeder en zieke cavias of cavias die op de een of andere manier onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, eten de keutels van andere cavia's, waardoor de besmetting zich verspreidt. De cavia eet iets waar eitjes in zitten. Vanuit de maag reizen de eitjes met dat wat de cavia gegeten heeft naar de darmen, afvallen waar de eitjes opengaan en de darmparasieten eruit komen. Deze leggen op hun beurt ook weer eitjes en deze net gelegde eitjes reizen met de keutels naar buiten. Daar wachten ze tot ze weer worden opgegeten, waarna het hele proces zich herhaalt.

M: kenniscentrum voor borstvoeding


Het is wel belangrijk om op te passen dat je niet te veel vocht verliest. Bij uitdrogingsverschijnselen kun je het beste een glucoseoplossing drinken om het vocht vast te houden. Als het extreem wordt, en gepaard gaat met slijm en bloed in de ontlasting, te weinig plassen, koorts en sufheid, maak dan direct een afspraak met je huisarts, want dan is er meer aan de hand dan alleen maar een virus of een bacterie. Bloed in de ontlasting Als de kleur van de ontlasting helderrood is, ligt de oorzaak in de meeste gevallen aan een wondje rond de anus of in de darmwand, of heb je aambeien. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Maar als er klonten bloed of strepen bloed in de ontlasting zitten, heeft het bloed een langere weg afgelegd. De oorzaak hiervan kan liggen in het maag-darm kanaal waar dan waarschijnlijk een ontsteking. Als het bloed komt uit het gebied boven de maag, zal de ontlasting zwart kleuren. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door het bloed, wat zwart kleurt onder invloed van de maagsappen.

ontlasting kleine stukjes

Ook als de ontlasting té zacht is, aan de binnenkant van de pot blijft plakken en dus lastig door te trekken is, dan wijst dit op het feit dat er té veel olie in de ontlasting zit, en dat je lichaam dus geen vetten (meer). Een voorbeeld is alvleesklierontsteking. Eén van de symptomen hiervan is dat je lichaam hierdoor slechter vetten opneemt. De geur van je ontlasting de geur is natuurlijk nooit erg aangenaam, maar als de stank écht weerzinwekkend is, dan is er meer aan de hand. Het zijn in de meeste gevallen de parasieten en de bacteriën in de ontlasting die voor de stank zorgen.

Maar die stank wordt indringender als er ook veel vet of eventueel bloed in de ontlasting zit. Ook kan de ontlasting een hele indringende geur krijgen door het innemen van bepaalde medicijnen, winderigheid of als het voedsel veel te lang in de dikke darm is blijven hangen. Wat te doen bij Waterige ontlasting Dit is natuurlijk beter bekend als diarree, en is de meest voorkomende afwijking in de ontlasting. Je raakt op zon moment meer ontlasting kwijt dan normaal, en de ontlasting is erg waterig. De oorzaak is meestal een besmetting van een virus, een bacterie of een ander eencellig diertje wat tijdelijke schade aan je lichaam aan kan brengen. Diarree is in de meeste gevallen beslist niet ernstig, en gaat vaak na een dag of twee vanzelf weer over.

12 Tips over een

In principe is iedere tint bruin normaal, maar bij hele sterke afwijkingen is het toch verstandig om even verder te zoeken. Zodra de kleur naar zwart of naar rood neigt, kan dit duiden op een probleem in het maag-darm kanaal zoals zweren of aambeien. Als de kleur écht helderrood glutenvrije is, kan dit betekenen dat je een bloeding hebt in je endeldarm of de dikke darm. Gele of witte ontlasting betekent dat er geen gal in het maag-darm systeem kan komen. . Dit kan duiden op kanker in de galblaas of alvleesklierkanker. Maar bij een extreem afwijkende kleur, moet je altijd eerst even denken wat je daarvoor gegeten hebt : rood kan ook betekenen dat je de maaltijd daarvoor lekkere rode bieten hebt gegeten. Ook bijvoorbeeld een kilo drop of een kilo bosbessen kan tijdelijk de kleur van je ontlasting veranderen. Dan is er dus helemaal niets om je zorgen over te maken. De vorm van je ontlasting, als de ontlasting de vorm heeft van een potlood, dus heel dun is, kan dit wijzen op een blokkade in de dikke darm.

ontlasting kleine stukjes

2 amor weblog mind- lifestyle blog

De algemene indruk van je ontlasting. Op het moment dat je ook daadwerkelijk achterom galproblemen kijkt, kun je aan het uiterlijk van je ontlasting al in een heel vroeg stadium eventuele problemen met je gezondheid aan het licht brengen. Normale, en gezond ogende ontlasting is vrij zacht, maar heeft wel een duidelijke vorm. Over de hele lengte is de vorm en de kleur gelijk. De kleur is overigens gemiddeld bruin, niet te licht en niet te donker. De geur is natuurlijk wat minder prettig, maar deze mag beslist niet weerzinwekkend zijn. Iedereen kent zijn of haar eigen normale geur het beste. De kleur van je ontlasting, de kleur van je ontlasting wordt bepaald door het gal wat in je lichaam gemaakt wordt.

Maar vroeger was dat wel anders: neem bijvoorbeeld Koning Lodewijk iv, de zonnekoning van Frankrijk. Hij deed zijn grote boodschap altijd in het midden van de vergaderzaal, vergezeld door familie, vrienden en collega. Voor hen was het een prijs eer om hier deel van uit te kunnen maken. De koninklijke ontlasting werd niet doorgespoeld, maar direct daarna onderzocht door een klein legertje koninklijke artsen op eventuele afwijkingen in de gezondheid van de zonnekoning. En als we dan nog verder terug gaan in de tijd, zien we dat in de prehistorische tijd iedereen poepte zoals hij zat: op de hurken. Er waren natuurlijk geen comfortabele toiletpotten, dus werd de grote behoefte gewoon in de natuur gedaan, op je hurken. Dit is eigenlijk de beste manier om te poepen, want het belast je knieën veel minder en je dikke darm kan zich op deze manier prima strekken. In de tegenwoordige tijd heerst er een groot taboe rondom het doen van de grote boodschap. Naar het toilet gaan is nu een privéaangelegenheid en vindt plaats in een speciaal kamertje met een toiletpot en de deur op slot:.

Ziekte van Bell » Informatie verhalen en foto's van

Het moet even gebeuren, en meestal denk je er niet eens bij na: naar het toilet gaan voor een grote boodschap. In de meeste gevallen spoel je direct door, je wast je handen en gaat gewoon weer door met je werkzaamheden. Maar is verstandig om zo nu en dan eens achterom te kijken. Omdat je ontlasting heel veel zegt over je gezondheid. Je kunt het beschouwen als een barometer van je welzijn. Hoe je dit kunt herkennen, lees je verderop! Poepen in vroegere tijden, tegenwoordig poep je lekker rustig alleen, de deur op slot en eventueel cervelaat een krantje om de tijd te doden.

Ontlasting kleine stukjes
Rated 4/5 based on 843 reviews